vrijdag 9 juni 2017

5de NachtSwalkerstocht Fryslân

Datum: 09-06-2017
Tocht: 5e NachtSwalkerstocht Fryslân
Plaats: Nieuwehorne
Organisatie: Doelgericht Wandelen
Afstand: 15 km

Inschrijfgeld: Onbekend
Deelname: 1e keer

Het was noodweer, de regen viel met bakken tegelijk naar beneden en van een voorgenomen ochtendwandeling met een wandelclub uit Elst of de NS-wandeling van Houten naar Culemborg kwam dus helemaal niets terecht. Een beetje regen is natuurlijk geen punt; maar een paar uur in een hoosbui gaat zelfs mij wat te ver.
Maar goed ... geen ochtendetappe dus, maar wat dan wel ? Een zelfbedachte middagroute of wellicht iets 's avonds ? Ja, dat werd het. Een avondwandeling en nog een bijzondere ook !

In het Friese Nieuwehorne stond vanavond de vijfde editie van de NachtSwalkerstocht Fryslân op het programma. Online intekenen was helaas niet meer mogelijk, maar voor de last-minute wandelaars waren er nog circa 60 plaatsen beschikbaar. Ik besloot het zekere voor het onzekere te nemen en belde met de organisatie om een plekje te reserveren. Zo gezegd én zo gedaan.

Na een autorit van zo'n 160 kilometer parkeerde ik de auto op de parkeerplaats van de lokale voetbalclub en begaf me naar de kantine. Bij de inschrijftafel was mijn 'reservering' niet bekend, maar ik kon gewoon meedoen als ik ter plekke een inschrijfformuliertje in zou vullen. Fijn ! Bij het afrekenen profiteerde ik voor het eerst van mijn lidmaatschap van de KWBN: € 1,- korting, ondanks dat ik mijn ledenpasje nog niet fysiek in bezit heb; dat is mooi meegenomen.


Het was kwart voor negen in de avond, een kwartier voor vertrek en onder de klanken van Tsunami verzamelden de deelnemers aan de tocht van 15 kilometer zich in het startvak.
De deelnemers aan de 33 kilometer waren al enkele uren eerder vertrokken. Na een korte toespraak mochten we al eerder dan gepland op pad. Na een kleine kilometer verliet ik het groepje wandelaars om me heen en liep op mijn eigen tempo verder. Al spoedig liep ik een straatlengte voor de menigte uit. In de verte liepen vier wandelaars die tien minuten eerder al stilletjes waren vertrokken om de drukte voor te zijn. Vlak voor het eerste rustpunt bij Pypskoft passeerde ik ook deze wandelaars. Een pauze na 4,8 kilometer is voor mij nog niet nodig, dus stapte ik in een lekker tempo door over een graspad en door een bos. 

Bij het verlaten van het bos kwamen twee wandelaars mij tegemoet die de weg kwijt waren; het enige dat ik zeker wist was dat ze nu zeker verkeerd liepen. Na een stempel in Oldeberkoop vervolgde ik mijn weg en passeerde enkele wandelaars van de 33 kilometer die zich ondertussen bij de 15 kilometergroep hadden gevoegd op de laatste 6.8 kilometer van het parcours. Het ging voorspoedig; we volgden de lichtjes en ... waren toen de weg kwijt.

Afslag gemist ? Wat nu ? Nog een keer de beschrijving lezen, maar we kwamen er maar niet uit. Onze wegen scheidden; zij naar links en ik naar rechts. Achteraf bleek het beiden niet correct te zijn, maar daar kwam ik pas achter toen ik al bijna 2 kilometer te ver terug was gelopen. Een telefoontje met de organisatie leerde mij alleen wat ik als wist "Je loopt verkeerd."  Dan toch maar terug en bij een kruising trof ik drie andere wandelaars die ook niet meer wisten waar ze heen moesten. Met mijn ervaring dat links en rechts zeker niet goed was, besloten we nog een stukje terug te lopen. En ... jawel ... lichtjes in het bos en ineens zat ik weer op de route, al had ik daardoor 2.75 kilometer te veel (lees: verkeerd) gewandeld.


Inmiddels begon het echt 'tsjuster' te worden en velen ontstaken zaklampjes om niet in de 'drek' te stappen. De route door het bos was erg leuk met overal gekleurde lampjes. Bij het verlaten van het bos ging het richting provinciale weg (N353 - Heerenveenseweg) en daarna richting de laatste rust van de avond; De Tolbrugschans. Wederom hield ik geen pauze; balend van mijn extra 'de-weg-kwijt-lusje' en het half uur dat dit had gekost, koos ik ervoor om door te lopen. Rap passeerde ik weer veel wandelaars en genoot van al het moois dat de organisatie had bedacht. Het ging langzaam maar zeker weer richting de finish in Nieuwehorne; de kantine van de voetbalclub.

De wandeling was zeer de moeite waard; 15 kilometer is een mooie afstand en omdat ongeveer de helft in het donker werd gelopen, was dit een prima warming-up voor de Nacht van de vluchteling van volgend weekend.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten