donderdag 15 juni 2017

71ste Avondvierdaagse Veenendaal

Datum: 12 t/m 15 juni 2017
Tocht: 71e Avondvierdaagse Veenendaal
Plaats: Veenendaal
Organisatie: Sticht Gooise Wandelsport Bond
Afstand: 4x10 km

Inschrijfgeld: € 5,00
Deelname: 1e keer

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de laatste keer dat ik de avondvierdaagse heb gelopen was in 1986 als leerling van een basisschool in Leerdam. De medailles zijn er helaas niet meer.

Zo dat was de binnenkomer, nu de realiteit. De avondvierdaagse in Veenendaal is één van de grootste (volgens velen zelfs DE grootste) van Nederland. Dit jaar werd de 71e editie gelopen door maar liefst 5.211 wandelaars. Een enorm aantal. Ik liep de vierdaagse voor de eerste keer en koos bij inschrijving om dagelijks 10 kilometer te gaan wandelen. Alternatief was een route van 5 of 15 kilometer per dag. Met in gedachten dat komend weekend ook de Nacht van de vluchteling (40 km) op het programma staat, leek 'de 10' me meer dan genoeg.

De eerste avond stond ik al vroeg bij de inschrijftafel om mijn startbewijs te laten stempelen; niet wetende dat ze hier pas om 17.45 uur mee beginnen. Een praatje hier, een praatje daar en toen kon ik naar het startvak voor de individuele deelnemers. Ik vond een plekje vooraan en om 17.58 uur werd het startsein gegeven. Ik maakte direct tempo en hield dit ook de gehele route vol. Een gemiddelde wandelsnelheid van meer dan 7 kilometer per uur haal ik niet vaak, maar deze avond dus zonder enig probleem. Tegen het eind van de wandeling stuitte ik op de stoet die de 5 kilometer liep. School na school passeerde ik en meldde me niet veel later bij de verbaasde dames achter de inschrijftafel. Dankbaar nam ik het stempeltje in ontvangst. Zo, dat was één; op naar morgen !

De tweede dag ging in grote lijnen hetzelfde als de eerste dag. Enig minpuntje was een verkeersregelaar die mij de verkeerde kant op stuurde. Hierdoor heb ik een stuk van het parkoers gemist en dreigde ik te finishen met maar 9.4 kilometer achter de rug. Dat kon natuurlijk niet dus liep ik een extra lusje en liet daarna netjes mijn startbewijs weer afstempelen. Ik had me overigens voorgenomen om een stuk rustiger te lopen dan op de eerste dag; dat is gelukt.
De derde dag was een route door het bos met eerst een stukje door Veenendaal-West. Tim liep de eerste kilometer samen met mij en wachtte toen op zijn klas. Hierna maakte ik lekker tempo en was al spoedig in de fraaie bosrijke omgeving. Het lopen ging lekker. Ik kwam zelfs over een bospad dat ik nog niet eerder had gelopen. Het voordeel van helemaal alleen voorop lopen is de rust in het bos waardoor ik zelfs nog wild heb kunnen spotten. Bij het verlaten van het bos en de terugkeer in de bebouwde kom van Veenendaal stonden Linda en Robin me al op te wachten. In de bocht was het druk met toeschouwers. Het is echt waar, publiek langs de route werkt opzwepend en het ijsje dat de Rabobank uitdeelde deed me ook goed. De laatste drie kilometer gingen erg snel en voor ik het wist stond ik weer aan de finish, Morgen de laatste dag van mijn allereerste Avondvierdaagse in Veenendaal. Voor mijn gevoel is het morgen hooguit 8 kilometer, maar dat mag de pret niet drukken. Het wandelboekje is reeds voorzien van een stempel en de medaille kan ik na afloop ophalen bij het startbureau.De laatste avond ging weer ouderwets vlot. De voorspelde regen bleef uit en werd ingeruild voor een portie zonneschijn. Samen met een hele snelle 15 km-loper overbrugde ik de eerste 3 kilometer om vervolgens alleen mijn weg door Veenendaal te bewandelen.
Halverwege werd ik verrast door Linda en Robin. Ze hadden een hele lekkere medaille voor me gekocht en ook een zak (guilty pleasure) drop-jojo's viel mij ten deel. WOW ! Later kreeg ik van mijn lieve moedertje nog een mooie bos bloemen.

Het was dus de laatste avond en traditiegetrouw is de afstand dan altijd wat korter dan de officiële afstand. Vanavond kwam het uit op iets minder dan 8 kilometer.
Nu rust pakken want over ruim 48 uur sta ik aan de start van de Nacht van de Vluchteling in Amsterdam. 40 kilometer in het holst van de nacht. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten