donderdag 22 juni 2017

9e Wandelvierdaagse Het Gooi - 2e Dag

Datum: 22-06-2017
Tocht: 9e Wandelvierdaagse Het Gooi - 2e Dag
Plaats: Laren
Organisatie: Stichting Wandelvierdaagse het Gooi
Afstand: 10 km

Inschrijfgeld: € 7,25
Deelname: 1e keer

Het zou dus warm worden vandaag. Horrorberichten over 35 graden sierden met vette koppen de berichten op verschillende websites. Als ik daar dan het gezegde over 'soep eten en opdienen' tegenover zet, dan zal het allemaal wel meevallen. Komend weekend wil ik niet gaan wandelen, maar vandaag of morgen een tochtje lopen zou wel leuk zijn. De keuze was redelijk beperkt. Ik kwam uit in Laren waar gisteren de negende editie van de Wandelvierdaagse van Het Gooi was gestart. Een vierdaagse waarbij het ook mogelijk is om voor één dagje mee te doen. 
Zo gezegd, zo gedaan. Om acht uur vertrok ik richting Noord-Holland en ontdekte dat de A27 tussen Utrecht en Almere het meest deprimerende stuk asfalt is dat je in Nederland kunt tegenkomen. File, file, file. In Laren arriveerde ik met een vertraging van bijna twintig minuten. Na aanmelding borg ik de deelnemerskaart, routebeschrijving en landkaartje zorgvuldig op, startte Runkeeper op en begon aan een tocht van 20 kilometer door het Gooise landschap.
Zoals jullie ondertussen weten loop ik 'redelijk door' en moet daardoor vaak al zig-zaggend door de rij met mede-wandelaars heen. Vandaag was het in het begin niet anders. Ik zag mensen lopen, hobbelen, bewegen en alles wat daar tussenin zit. Veel wandelaars overigens ook met uitingen van de Vierdaagse van Nijmegen op hun rugtassen. Zouden zij echt de Vierdaagse hebben gelopen ? Joh ... als zij dat kunnen, dan moet het voor mij een fluitje van een cent zijn ! (reken mij later maar op deze uitspraak af) 
Enfin ... lopen dus. Eerst via de bebouwde kom van Laren naar de heide; de  Westerheide om precies te zijn en na het oversteken van de Nieuwe Crailoseweg ook een stukje van de Bussumer Heide. Via een natuurbrug en Zanderij Crailoo werd het Spanderswoud bereikt. Heerlijk wandelen in de schaduw van vele bomen. Het was heerlijk !
De route van vandaag had de naam 'Buitenplaatsenroute' gekregen en dan is het wel logisch om enkele buitenplaatsen in de wandeling op te nemen, velen voorzien van een landgoed. Eerst Bantam, daarna Boekesteyn en later landgoed Spanderswoud. Nou ben ik niet zo van architectuur en zo, maar de optrekjes die ik vandaag zag waren vooral erg groot en daardoor indrukwekkend. 
Inmiddels zat er 12 kilometer alweer op en was ik ongemerkt alweer op de terugweg; een terugweg door het Spanderswoud. Een fantasieloze route; vooral veel rechttoe -  rechtaan met heel soms een afslag. 
Het werd rustig op de route. Voor mijn gevoel had ik alle andere 20 kilometerlopers al ingehaald en kwamen nu de late starters van de 10 kilometertocht in zicht. Het bos werd verlaten bij het gebouw van de AVROTROS; voorheen kon je daar nog gewoon even naar binnen, maar tegenwoordig is het vergrendeld met hekken en voorzien van camera's. Fijn om te zien dat ons belastinggeld in ieder geval nuttig is besteed.

Bij het betreden van de Westerheide stuitte ik op een kudde schapen. Leuk om te zien, maar irritant als deze beesten precies op het pad hun roes liggen uit te slapen. Toch wel schattig om te zien. Ik vervolgde mijn weg en ga al vlot weer door met het inhalen van lopers van de 10 kilometertocht. Daarna bereikte ik de bebouwde kom van Laren en kwam de finish in zicht.
Overigens ... ik heb berekend dat ik nog minder dan 2 kilometer hoef te lopen om de teller voor 2017 op 1.000 kilometer te krijgen. Kijk ik naar de langere termijn, dan moet ik voor 1 augustus a.s. nog 141 kilometer lopen om in één jaar op 2.000 kilometer uit te komen. Een fraai streven, maar dusdanig veel dat ik niet de illusie heb dat ik deze enorme afstand elk jaar kan wandelen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten