zaterdag 8 juli 2017

29e Zevendorpentocht Tholen

Datum: 08-07-2017
Tocht: 29e Zevendorpentocht Tholen
Plaats: Oud-Vossemeer
Organisatie: Wandelsportclub Vosmeer
Afstand: 50 km

Inschrijfgeld: Onbekend
Deelname: 1e keer

De wekker stond op half vijf in de ochtend maar al om vier uur stond ik naast m'n bed. In huis nog een diepe rust. Het was de dag waarop ik mijn eigen grens zou gaan verleggen door 50 kilometer te gaan wandelen. Een rot eind. Twee keer liep ik 40 kilometer en met een mogelijke deelname aan een Kennedymars van 80 kilometer in m'n achterhoofd moest ik natuurlijk wel een keertje over die 40 heen. Vandaag dus ! 50 kilometer in de provincie Zeeland.
Om vijf uur reed ik de straat uit en kwam alleen de krantenjongen tegen. Oud-Vossemeer ligt niet om de hoek; ruim 145 kilometer moest ik overbruggen om me aan de start te kunnen melden. De rit ging voorspoedig en een parkeerplekje op geringe loopafstand van het startbureau vond ik  bij de RK-kerk.

Na inschrijving voor de wandeltocht vulde ik m'n deelnamekaart in en gaf ik mijn wandelboekje af bij de 'stempeltafel'. Met een paperclip werd nummer '941' aan het boekje bevestigd en ik kreeg zelf de andere helft van het briefje mee. Bij terugkomst was mijn logboekje dus snel te vinden.
Het was nog bijna twintig minuten tot de start maar 'Bentje Betoetert' blies het hele dorp al wakker. Leuk, lekker vrolijk ! Tussendoor sprak ik verschillende mensen over de tocht van vandaag. Sommige lopers vertelden over hun deelname aan de Nijmeegse vierdaagse, anderen hadden andere wandelverhalen. Leuk om van verschillende mensen tips uit eigen ervaring te krijgen voor als ik (ooit) 80 km zou gaan lopen.
Iets voor zevenen volgde een toespraak van de burgemeester en om stipt zeven uur werden we weggestuurd. Het startpistool weigerde dienst, maar dat mocht de pret niet drukken. Enkele lopers gingen er in een hoog tempo vandoor. Snelwandelen zoals ik het nog nooit had gezien bij een wandeltocht. 
De eerste kilometers liepen de wandelaars van de 30, 40 en 50 kilometer nog gezamenlijk, maar na zo'n zes kilometer kwam er een splitsing en liepen alleen de lopers van de 50 kilometer nog gezamenlijk. Alhoewel ... het was een lang gerekt lint van wandelaars; velen alleen, soms in een tweetal, maar zelden in een groepje. Raar volk hoor, die lopers van 50 kilometer.
Voor de splitsing was er al een rustpunt gepasseerd; een wagenrust met ontbijtkoek en water. Dit was na een kleine vijf kilometer. Vrijwel niemand ging hier even zitten, de meeste lopers namen een plak koek en spoelden deze weg met water. De koek was vrij droog, ik had toch maar de gesmeerde versie met Zeeuwse boter kunnen pakken.
Na een (overgeslagen) rust bij Café 'An de Sloôve in Sint-Annaland ging het de dijk op, een lange dijk langs het 'Mastgat'. Het water stond erg laag en veel vogels waren er op zoek naar voedsel. Een stukje verder lag het pad bezaaid met gesneuvelde schaaldieren die door de vogels van hoogte op het pad waren gegooid om zodoende het beestje in de schaal /  schelp op te kunnen eten. Ik vond nog een stukje van een krab.
In de verte was de Zeelandbrug al een tijdje zichtbaar, maar gedurende meer dan één uur 'dijklopen' kwam de brug maar niet dichterbij. Onderweg was de volgende wagenrust en tevens controlepost. De eerst van vandaag. Een bekertje water en een (niet meegenomen) appel. De verzorging was echt uitstekend.
Rond kwart voor tien arriveerde ik in het tweede dorp van de dag: Stavenisse. Hier besloot ik dat een pauze wel op zijn plaats was. M'n rechter hiel irriteerde een beetje en daar wilde ik toch even aandacht aan schenken. Dorpshuis 'de Stove' was daar een prima plekje voor. Een behandeling door de EHBO vond ik nog niet nodig. Na een pauze van tien minuten ging ik weer op stap en kwam midden in de voorbereidingen van een braderie terecht. Allerlei handelswaar werd uitgestald in verschillende kraampjes. Het zou er later op de dag vast en zeker gezellig worden, maar ik wachtte er vanzelfsprekend maar niet op.
Na Stavenisse ging het richting het derde dorp van de dag: Sint Maartensdijk. Een flink stuk, maar met op een aantal plaatsen wel rustpunten. Qua vermoeidheid had ik die helemaal nog niet nodig. Bij een restaurantje in Sint Maartensdijk vulde ik mijn waterflesje en liep verder door het dorp. Bij Partycentrum Haestinge op circa 25 kilometer liet ik mijn hiel even bekijken door een EHBO'er, maar besloot toch nog even door te lopen. 
Een paar kilometer verder, na een tocht over een schelpenpad, trok ik bij camping de Pluimpot m'n schoen maar uit en liet een EHBO'er mijn hiel netjes afplakken; uit voorzorg. Doorlopen zonder afplakken zou een blaar opleveren en daar had ik geen trek ik. Na een liefdevolle verzorging van m'n voet kon ik na een kwartiertje mijn weg vervolgen. De iPhone had ik ondertussen aan de powerbank aangesloten en besloot ik van muziek te gaan genieten. Het liep lekker door; totaal geen enkele last meer van m'n hiel. Dat was een wijs besluit geweest, al moest ik me wel over een denkbeeldige drempel zetten om medische hulp te vragen.
Inmiddels was ik al ruim over de helft van deze tocht. Een mooi moment want het aantal nog te lopen kilometers tel je letterlijk stuk voor stuk af. Dan onderweg naar Scherpenisse. Het vierde dorp op deze route. De watertoren was al van verre zichtbaar. Bij 'Café het Centrum' werd ik getrakteerd op een Zeeuwse bolus. Mega plakkerige bedoeling, maar wel lekker. Druk was het ondertussen wel want de wandelaars van de 30 en 40 kilometer waren ook weer op het parcours gekomen. Leuk om weer andere mensen tegen te komen.Dan door naar het dorpje Poortvliet en daarna een saai en lang stuk naar Tholen. Om precies 14:00 uur had ik 40 kilometer gelopen met een gemiddelde snelheid van ruim 6.3 km/u; dat is sneller dan mijn gemiddelde tempo bij de Nacht van de Vluchteling. Nog tien kilometer te gaan en het stadje Tholen was het eerst volgende doel. Veel recht-toe recht-aan wegen en een stukje over een erf waar de tuinslangen waren uitgerold om waterflesjes weer te kunnen vullen. Erg leuk en bovendien ook handig. In Tholen was de volgende rust bij de lokale voetbalclub. Ook hier weer een tuinslang om flesjes te vullen en een grote bak water met bekertjes. Mooi moment om een beker water om m'n hoofd te kieperen. Dat was lekker fris. Via de tribune langs het voetbalveld ging de tocht verder richting centrum van dit stadje. Hier miste ik een pijl en sneed daardoor de route met enkele honderden meters af.
Volgende stop was ook direct de finish in Oud-Vossemeer. Op de kaart was het echter nog een flink stuk lopen, maar doordat de route door een grote perenboomgaard ging werd er aardig ingekort en liep ik een half uur later Oud-Vossemeer alweer binnen.
Iets over half vier passeerde ik het finishdoek. Vijftig kilometer voltooid. Voor het eerst in m'n leven. Wat een overwinning op mezelf. Minder dan een jaar geleden liep ik met moeite een afstand van vijf kilometer en nu zonder grote problemen dus gewoon VIJFTIG !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten