zondag 2 juli 2017

35e Dorpentocht Ewijk

Datum: 02-07-2017
Tocht: 35e Dorpentocht Ewijk
Plaats: Ewijk
Organisatie: EHBO Vereniging Ewijk-Winssen
Afstand: 15 km

Inschrijfgeld: Onbekend
Deelname: 1e keer

Na een interview met een bekende journalist van de Veenendaalse Krant over mijn wandelingen, moest ik de afgelopen dagen toch vaak terug denken aan het idee dat ik met de gedachte speel om een keer een heuse Kennedymars te gaan lopen. 80 kilometer wandelen binnen 20 uur. Zowaar een hele opgave, maar om eerlijk te zijn denk ik dat ik wel voldoende trainingskilometers heb gemaakt om zo'n lange tocht te kunnen voltooien. Het enige wat er eigenlijk nog aan ontbreekt is dat ik nog geen wandeltochten heb gelopen die langer dan 40 kilometer waren. Dat moet dus nog maar eens in de planning worden opgenomen. Een tocht van zo'n 60 kilometer (oef ... klinkt al heel veel) zou een mooie graadmeter zijn. Vandaag zat dat er echter niet in en beperkte ik me tot een tocht van een kleine 15 kilometer in de buurt van het Gelderse Ewijk; onder andere bekend van 'De Brug bij ...'
Om tien over half twaalf in de ochtend had ik mijn inschrijving voltooid en het inschrijfgeld van maar liefst € 3.00 euro, inclusief medaille, voldaan in Zalencentrum 'De ouwe Deeg' aan de Hoogstraat in het brugdorp. Bij het verlaten van het gebouw raakte ik nog in gesprek met een oudere heer die de tocht van 25 kilometer er al op had zitten. Op mijn voornemen om volgend weekend ergens 40 kilometer te gaan lopen kwam hij met prachtige ideeën voor de dag. Ik luisterde geamuseerd maar wilde ook graag vertrekken voor mijn wandeling. 
Maar goed ... linksaf en dan gewoon de groene pijlen volgen. Niet moeilijk dus en met een routebeschrijving in de hand zou het helemaal goed gaan komen. Door mijn late start liep ik in een soort Niemandsland. Leuk, maar het is soms ook wel prettig om gewoon gedachteloos achter iemand aan te kunnen stappen. Het ging links, rechts en weer links en toen arriveerde ik op de Brugstraat. Ik was me op dat moment niet bewust van het feit dat de grote brug over de A50 zo dichtbij was. Bij het verlaten van het dorp Ewijk had ik een prachtig zicht op het enorme bouwwerk over de rivier.
Via een tunneltje onder de brug liep ik verder richting het dorpje Winssen alwaar in ontmoetingscentrum 'De Paulus' een controlepost was ingericht. Alhoewel ... buiten stonden twee mensen met een kniptangetje en dat was het dan wel. In het ontmoetingscentrum was alles klaar voor een feestelijke bijeenkomst want Mijnheer Pastoor vierde vandaag in de parochie zijn 50-jarig ambstjubileum en tevens zijn 75e verjaardag. Voor de deur van de kerk stond de lokale harmonie opgesteld en wachtten enkele dansmariekes op de komst van de geestelijke vader.
Ik wachtte er niet op en liep door want er was pas amper 6 kilometer afgelegd en in de verte waarschuwden enkele donkere wolken mij voor een naderende regenbui. Bij het verlaten van het dorp en via de Deijnsestraat onderweg naar de Dijk begon het ietwat te spetteren. Lekker, verfrissend. Helaas duurde het niet lang en voordat ik via de Uiterwaarden (ja, het is met een hoofdletter want een straatnaam) weer richting Winssen liep was het asfalt alweer kurkdroog. 
Van het feestje van Mijnheer Pastoor heb ik, toen ik het kerkdorpje voor de tweede maal doorkruiste, niets meer meegekregen. Via enkele lange saaie wegen langs de A50 en later middels een viaduct over de A50 kwam Ewijk weer in zicht. Na iets minder dan 15 kilometer liet ik mijn wandelboekje afstempelen en kreeg ik van de organisatie 1 euro terug omdat ik toch maar af zag van een medaille. Het lopen van 15 kilometer voelt voor mij nou niet als een geweldige prestatie die met een medaille beloont hoeft te worden; laten we dat maar voorbehouden op de 'ekte ekte ekte' lange tochten van minimaal 40 kilometer .... volgende week dus, want als er niets tussen komt, dan ga ik zaterdag zeker op pad !1 opmerking: