vrijdag 4 augustus 2017

34e OLAT Wandeldagen - Dag van Boskant

Datum: 04-08-2017
Tocht: 34e OLAT Wandeldagen - Dag van Boskant
Plaats: Nijnsel
Organisatie: OLAT
Afstand: 35 km

Inschrijfgeld: € 2,50
Deelname: 1e keer

Na de nachtelijke wandeltocht van vorig weekend duurde het even voor mijn spieren weer waren hersteld. Van een midweeks 'rondje om de kerk' (en in Veenendaal heb je heel veel kerken, dus grote rondjes) kwam daardoor niets terecht. Al zoekende kwam ik terecht in Nijnsel, een dorpje bij Sint-Oedenrode. Hier organiseerde wandelsportvereniging OLAT haar 34e editie van de 'Wandeldagen'. Op verschillende websites had ik al de nodige informatie over deze tochten gevonden en dat was overtuigend genoeg om op pad te gaan.
Nadat ik het inschrijfformulier had ingevuld en enkele consumptiemunten voor onderweg had aangeschaft ging ik tegen negen uur op pad. Een keuze over een te lopen afstand had ik nog niet gemaakt want op verschillende plekken waren er punten waar de verschillende afstanden zich opsplitsten. Wel wist ik dat het 25 of 35 kilometer zou worden.
Kort na de start ging het direct de natuur in: het Vresselsbos. Fijne bospaden en een prachtige omgeving; als dat de hele dag zo zou zijn, dan zat ik gebeiteld. Met een tempo van een kleine 6 km per uur stapte ik rustig door en passeerde enkele andere wandelaars. Dit ging zo door tot aan het eerste rustpunt na ruim 6,5 kilometer. Een controlepunt was er niet en behoefte aan pauze had ik ook nog niet, dus stapte ik direct verder richting de poorten van kasteel Henkenshage. Al die wandelaars met hun mobieltjes voor die poort ... we leken wel een stel Japanse toeristen. Maar goed ... foto... en door.
Ik had me nog geen minuut bedacht welke route ik zou gaan lopen, maar plotseling was het verplichte keuzemoment aangebroken. Rechts voor 35 kilometer of links voor 25 kilometer of minder. Iedereen boog linksaf, maar ik ging naar rechts. 35 kilometer. Via het terrein van Ahrend liep ik over de parkeerplaats en daar was het eerste zoekmoment van de dag. Geen pijl te vinden; waar dan naar toe ? Op de routebeschrijving stond enkel 'Linksaf Wandelpad'. Dat zou het zoeken makkelijker moeten maken, maar juist toen ik een stukje terug wilde lopen om te kijken of wellicht een pijl had gemist ontdekte ik tussen het struikgewas de gewenste routeaanduiding. Mooi ! 
Via een natuurpad voorzien van kunstzinnige bankjes en trappetjes langs én over de Dommel liep ik langs aspergevelden (ik dacht even dat het bamboe was) en kwam zowaar even op een stukje asfalt terecht. Dat loopt toch wel heel erg prettig. 
Na een passage van het 'Kinderbos' ging het verder linksaf en daar, vlak voor huisnummer 5, zag ik een jongeman aan de kant van de route staan. Overduidelijk bezig met geocaching. Dat moest haast wel Roland zijn; een wandelaar c/q geocacher waarvan ik wist dat hij waarschijnlijk ook aan de wandeldagen mee zou doen. Ik riep hem en we maakten kort kennis waarna ik weer vlot mijn route vervolgde. Er lagen immers nog meer dan 25 wandelkilometers op me te wachten. Via een verhard fietspad kwam ik na een poosje aan bij de volgende wagenrust. Deze was gesitueerd bij een mooi kapelletje. Hier kocht ik een nieuw flesje water (want aan flesjes bijvullen doet OLAT niet ...) en nam een kwartiertje pauze. 
Vervolgens zette ik koers richting het kerkdorpje Boskant. Deze route ging over vaak moeilijk begaanbare paden waarop ik regelmatig gebukt onder de overhangende takken door moest. Ik begon me meer en meer te ergeren aan de paden die de organisatie had uitgezocht, maar liep wel gewoon door.
Eenmaal aangekomen in Boskant was daar de caférust bij partycentrum De Vriendschap. Hier hield ik een lange pauze en at een lekker broodje. Ondertussen begon het een beetje te regenen en ging ik onder een grote parasol zitten. Mijn iPhone was ondertussen gekoppeld aan m'n powerbank en ik checkte wat social media. Bij het toilet wilde ik mijn waterfles bijvullen, maar het fonteintje aldaar was zo klein dat een flesje bijvullen niet lukt. Met nog twee slokken water als voorraad ging ik weer onderweg.Terwijl mijn aandacht was bij een overkomend vliegtuig kwam ik twee wandelaars én iemand van de organisatie tegen. Ik moest terug want ik had een pijl gemist en moest al eerder rechtsaf. Deze pijl bleek te zijn verdwenen dus was het niet vreemd dat ik gewoon rechtdoor was gewandeld. Via een modderpoel en een slalom tussen herkauwende koeien belandde ik op het zoveelste graspad waar het gras tot gezichtshoogte in bloei stond en de brandnetels welig tierden. 
Hier vroeg ik me weer hardop af waar ik aan was begonnen. Was het op de andere routes net zo gesteld met de wandelpaden ? Vlak na het passeren van het 25 kilometerpunt raadpleegde ik mijn navigatie om te kijken of er een snellere route naar de finish zou zijn, maar aangezien dat slechts één kilometer zou schelen met de opgegeven route van OLAT, besloot ik de route toch maar te vervolgen.
Via het zoveelste graspad ging het richting het volgende rustpunt, maar eerst moest nog een smal pad met veel overhangend struikgewas worden getrotseerd en maakte ik kennis met de Sonse bossen en het 'Oud Meer'. Hier was het pad één grote zandbak. Het duurde even voordat ik me hier doorheen had geploegd want behalve het rulle zand moest ik ook enkele runderen in de gaten houden die in dit gebied rond liepen.
Bij de rust in Son en Breugel aangekomen goot ik een halve liter water achterover want die twee slokken die nog in mijn flesje zaten waren natuurlijk allang opgedronken. Een tweede flesje ging ook half op waarna ik de laatste etappe van 2,5 kilometer naar de finish begon. In werkelijkheid was het bijna 4 kilometer. Toch een kwartier langer dan verwacht.
Na aankomst liet ik mijn wandelboekje afstempelen en vertrok naar de auto. Op mijn rechter hiel zag ik wat lichte irritatie maar van blaren gelukkig geen enkel spoor. Deze wandeltocht van 'de vrienden van OLAT' was mij niet goed bevallen. Later vernam ik dat OLAT om dit soort routes bekend staat. Dit versterkte mijn gevoel dat het bij een eenmalige kennismaking zou blijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten