zaterdag 6 januari 2018

2e Wandeltocht 43e Winterserie

Datum: 06-01-2018
Tocht: 2e Wandeltocht - 43e Winterserie
Plaats: Geldermalsen
Organisatie: cwsv Prinses Marijke
Afstand: 25 km

Inschrijfgeld: € 3,00
Deelname: 1e keer

Eigenlijk stond er voor vandaag geen wandeltocht op het programma, maar doordat ik volgend weekend niet in de gelegenheid ben om op pad te gaan, verschoof ik die activiteit naar vandaag. Qua agenda was het dus maar één weekje eerder en ook qua regio was het niet ver de 'andere kant' op. Van een tocht in Leerdam (geboortegrond) naar Geldermalsen.

Dit jaar organiseert CWSV Prinses Marijke voor de 43e keer haar winterserie. Een serie van vier wandeltochten op de eerste zaterdag van de maanden december, januari, februari en maart. Vandaag stond dus de tweede wandeltocht op het programma. Er was royale keuze uit verschillende afstanden. Ik was naar Geldermalsen gekomen om 25 kilometer te gaan lopen.Om ongeveer tien voor zeven in de ochtend pakte ik de trein op station Veenendaal-West en zette koers richting Utrecht. Hier stapte ik op het nieuwe station 'Vaartsche Rijn' over op de stoptrein richting 's-Hertogenbosch. Na stops in Houten en Culemborg werd het volgende station het eindpunt van mijn reis. Aangekomen in Geldermalsen zag ik al vrij snel borden staan waar een pendeldienst van de wandelvereniging zou gaan stoppen om wandelaars op te pikken. Zelf besloot ik hier nog geen gebruik van te maken. Lopend overbrugde ik de 2,8 kilometer naar het clubgebouw 'De Wandelaar' aan de Meersteeg. De route was eenvoudig en ik liep in één keer goed.

In het clubgebouw was het druk. Alle tafeltjes waren bezet, maar aan de inschrijftafel was ik direct aan de beurt. Als lid van de wandelbond kreeg ik € 1,- korting op het inschrijfgeld. Met een startbewijs op zak was ik klaar om te gaan lopen. Nog even moest er worden gewacht op het startsein, maar daarna kon ik de routebeschrijving in ontvangst nemen en ging ik op pad.

Ik liep langs de distributiecentra van Albert Heijn en Blokker en ook langs de vuilstort met bijbehorende stank. Hierna kwam ik op bekend terrein. Een stukje weg onder de snelweg A15 door had ik enkele maanden geleden al eens gelopen toen ik van Tiel naar Culemborg wandelde. Dit stukje weg zorgde ervoor dat de wandeling van vandaag 'vast' kwam te zitten aan de wir-war van reeds bewandelde wegen en paden.Een paar kilometer verder was het gedaan met de asfaltwegen. Over een pad met soms wat plassen water liep ik langs de poldermolen van Wadenoijen. Het pad slingerde wat, maar na een poosje bereikte ik de Steendertse Uitweg. Hier vandaan was het nog maar een paar minuten wandelen naar het eerste rustpunt op negen kilometer.Ik besloot even te pauzeren omdat ik in de veronderstelling was dat hier ook een controlestempel op mijn startbewijs zou worden gezet. Dit bleek echter niet het geval. De korte onderbreking was niet voor niets geweest, want ik kreeg een groot stuk speculaas in hartvorm. Dat smaakte heerlijk. De aangeboden koffie en thee heb ik vriendelijk afgewezen.Na een paar minuten hervatte ik de wandeltocht. Hier kwam het tweede onverharde stuk op de route daadwerkelijk in beeld. De toegang tot het bewuste pad was een ware modderpoel, maar de rest was goed te belopen. Het pad voerde naar Ophemert.Bij het verlaten van dit dorpje vielen me de vernielingen op aan het gebouw van de lokale basisschool. Eén grote ruit was dicht getimmerd en een andere was voorzien van noodglas. Direct nadat ik de school was gepasseerd ging de route omhoog; aangekomen op de dijk moest ik een alternatieve route volgen. De geplande tocht door de uiterwaarden van de Waal was door het hoge water niet mogelijk.Het uitzicht op de enorme watermassa was prachtig.


Een relatief lang stuk over de Waalbandijk volgde. Normaal gesproken is wandelen over lange dijken vooral erg saai, maar door de hoge waterstand was het dit keer een verademing. De kilometers vlogen onder mijn voeten door.Het voetveer bij Varik was niet in gebruik. De reden laat zich raden.Niet veel later verliet ik de dijk ter hoogte van het dorpje Varik. Hier was ook de tweede (en laatste) rust van de dag. Ik heb er geen gebruik van gemaakt en liep dus direct door. Een flink aantal kilometers over lange rechte wegen lagen voor me. Met muziek uit m'n nieuwe oordopjes kon ik het tempo dat ik al de gehele route had gelopen zonder enig probleem vasthouden en soms zelfs nog iets versnellen.Na een stukje door het gehucht Est kwam Geldermalsen al weer snel in zicht. Middels een viaduct passeerde ik de A15 en de Betuwelijn.Na zo'n 25 kilometer arriveerde ik weer op het startbureau. Hier kreeg ik een stempel in mijn wandelboekje waarmee dit eerste boekje ook vol was. Een rit naar het station was geen probleem en daardoor kon ik op een fijne tijd de trein naar huis nemen.Bij Station Utrecht Vaartsche Rijn passeerde de ICE richting Duitsland, waarna het niet lang meer duurde voordat de stoptrein naar Rhenen in zicht kwam. Het was een fijne wandelochtend. Morgen verder ... dan de Snertmars in Nijmegen.O ja ... mijn wandeltempo lag (voor mijn doen) behoorlijk hoog. Ik kwam uit op een gemiddelde snelheid van 6,73 km/u; met enkele uitschieters van 7,2 km/u op sommige plekken op de route.Geen opmerkingen:

Een reactie posten