zaterdag 30 juni 2018

8e Exodus Wandeltocht

Datum: 30-06-2018
Tocht: 9e Exodus Wandeltocht
Plaats: Huissen
Organisatie: Stichting Exodus Wandelevenement
Afstand: 25 km

Inschrijfgeld: € 5,00
Deelname: 2e keer
Birdview Video: Klik hierMijn vorige verslag eindigde ik met een mededeling dat het wel weer een hele tijd zou gaan duren alvorens ik weer een wandeltocht zou kunnen gaan lopen. De reden was een blessure aan mijn scheenbeen; opgelopen bij de Kennedymars in Hengelo. De huisarts had rust voorgeschreven voor onbepaalde tijd. Desondanks had ik een weekje later toch nog deelgenomen aan de Nacht van de vluchteling in Amsterdam. Het was een pijnlijke ervaring en dat terwijl een wandelingetje van tien kilometer normaal iets is waar ik amper nog voor op pad ga.

Een dag later, de pijn was nog steeds hevig, werd ik via een wandelgroep op Facebook gewezen op shinsplintstop.nl. Men had bij deze praktijk voor fysiotherapie erg goede ervaringen in het snel verhelpen van scheenbeenpijn. Ik maakte direct een afspraak en kon een paar dagen later al terecht op een locatie in Utrecht. Fysio Tom wist precies wat er aan de hand was en na een korte intake en een klein onderzoekje ging hij aan het werk. De afsluitende drie handelingen waren het pijnlijkste dat ik op fysiek vlak in de laatste tig jaar heb meegemaakt. Na afloop zei hij: 'Ga morgen maar een stukje lopen, kilometer of 5'. Dat deed ik ... paar dagen later wat langer, nog wat langer, recent 20 kilometer. Allemaal pijnloos. Een tweede afspraak volgde en hierin stond houding centraal en aan het eind sloot Tom weer af met dezelfde drie handelingen als de vorige keer. Nu was het echter pijnloos. Ik wist niet wat ik meemaakte.

Daarom besloot ik om dit weekend lekker te gaan wandelen. Zo'n 25 tot 30 kilometer was een prima afstand en na enig vergelijken van drie wandeltochten besloot ik om af te reizen naar het Gelderse Huissen om daar voor de tweede keer aan de start te verschijnen van de Exodus Wandeltocht. Ik was ruim voor 7 uur al aanwezig en schreef me ter plekke in; betaalde € 5,00 en was voor 7 uur al vertrokken. Door de warmte was de start een half uur vervroegd. Oorspronkelijk zouden de lopers van de 25 kilometer pas om 07:30 uur mogen vertrekken.
De eerste vijf kilometer waren identiek aan de route die ik vorig jaar liep. Bij rustpunt 'De Korenmaat' kocht ik al lekker vroeg van een lekker bolletje stroopwafelijs. Onderweg richting het Gelredome smikkelde ik van deze vroege versnapering. Een oudere wandelaar keek mij vol ongeloof aan vanwege het vroege tijdstip waarop ik een ijsje at.Wandelend over de Huissensedijk gleden de kilometers onder m'n voeten door. Ik was mij ervan bewust dat ik qua wandeltempo een aanpassing moest doen ten opzichte mijn eerdere wandelingen. Toen lag het gemiddelde meestal rond de 6,5 km/u gemiddeld. Vandaag kwam ik uit op 5,7 km/u. 

Op één of andere manier was het eenvoudig om dat tempo vol te houden zonder er bij na te hoeven denken en zonder me bewust in te moeten houden. Het voelde goed en ik had me er allang bij neergelegd dat ik met dit tempo niet meer in de voorhoede zou lopen, maar meer in het peloton zou zitten. Ja, en dat was ook precies wat er vandaag gebeurde. Ik had voortdurend mensen in de buurt. Enkele meters voor me, enkele meters achter me; maar geen moment had ik het gevoel dat ik hierdoor niet in mijn eigen tempo kon wandelen.Na circa 10 kilometer hield ik mijn eerste pauze op een bankje aan de rand van de Arnhemse wijk Elderveld-Noord. Het voelde even onwennig om al na 10 kilometer te pauzeren, maar ik wilde absoluut voorkomen dat mijn scheenbeen weer geïrriteerd zou raken. Even een pas op de plaats om na zo'n acht minuten weer verder te gaan.

Een lus door de nieuwbouwwijk Schuytgraaf-Noord volgde om daarna de terugweg te aanvaarden via de Drielsedijk en daarna door het natuurgebied Meinerswijk met een mooie entree via een brug met daarop de resten van een smalspoor waarop zo'n 70 jaar geleden diesellocomotiefjes reden om klei naar de fabrieken te vervoeren. Onder deze brug had een grote kudde Koninkspaarden de schaduw opgezocht. Een stuk verderop zochten Galloway runderen verkoeling in het water en onder de schaduw van de bomen. Het was inmiddels al tien voor tien en ik was al bijna drie uur onderweg.Ik volgde de route en kwam na 17,77 kilometer bij het volgde rustpunt aan. Hier nam ik weer een welverdiende pauze. De temperatuur was inmiddels al behoorlijk opgelopen en even in de schaduw zitten alvorens ik aan de laatste 7 kilometer zou beginnen was geen slecht idee.Ik liet de Golfboer achter me en liep onder de Nelson Madelabrug door. De route was vanaf dat moment van alle afwisseling ontdaan. Gewoon alleen maar rechtdoor. Kilometers lang. Eerst langs de Stadsblokkenwerf waar enkele schepen op het droge lagen en vervolgens onder de bekende John Frostbrug door.Wat restte was een lang pad naar de volgende brug: de Andrej Sacharov Brug. Hier liep ik met een slinger onderdoor om vervolgens weer het lange pad te volgen richting de finish in Huissen.
Om ongeveer 11:40 uur zat de wandeling er weer op en had ik pijnvrij 25 kilometer gewandeld. Het gaf me een tevreden gevoel. Ik nam een speldje in ontvangst om op het medaillelint van vorig jaar te bevestigen en daarna zocht ik een zitplaats op om horloge en telefoon te synchroniseren. Hiermee was alles voltooid en kon ik een fijne wandeling definitief in mijn wandelboekje noteren.Geen opmerkingen:

Een reactie posten